— On Comms Design. From London

Ce e Big Data si cum ne foloseste

De cand am inceput sa inteleg cum e cu internetul, si mai ales in ultima vreme cand am avut onoarea sa vad puterea de computatie a uneia dintre cele mai mari companii din lume, am fost fascinata de big data. Big Data adica volumele imense de informatie pe care, voluntar sau nu, noile tehnologii le strang despre orice miscare pe care o facem.

Ce inseamna Big Data? Facebook detine big data, tot ce postezi in fiecare zi, pozele pe care le urci, check-inurile, toate pot fi parsate si citite astfel incat sa dea indicii pretioase despre patternuri si obiceiuri si trenduri. Cine mai detine big data? In teorie orice serviciu cu zeci de mii de utilizatori care poate accesa simplu informatii despre acestia. In Romania, Vodafone si Orange si Romtelecom dar si providerii de email, de hosting sau chiar administratia financiara daca nu si-ar tine toate documentele in format fizic in dulapioare inchise cu lacatul.

Cea mai interesanta forma de big data nu este, dupa mine, cea pe care o formam noi petrecandu-ne 90% din timp online. Big data interesanta strang sistemele de CCTV din Londra sau NY si satelitii care urmaresc miscarile noastre, ale tuturora de fiecare data cand iesim din casa.

Ca sa va dati seama cat de mare este semnul de intrebare legat de Big Data va enumar doar The Dark Knight, The Newsrooom episoadele 4-10, sau Eagle Eye. Doua filme si un serial care se construiesc pe tema Big Data si cum si cine le poate manipula. In the Dark Knight, Batman construieste un control center de unde poate urmari semnalele emise de telefoanele tuturor locuitorilor din Gotham. In the Newsroom, NSA (National Security Agency, un organism real infiintat dupa atacurile din 11 Septembrie) urmareste intreaga populatie americana prin telefoane, gps-uri, CCTV. In Eagle Eye, un robot care urmareste si controleaza TOATE aparatele care pot inregistra informatii despre cei care le utilizeaza, “goes rogue”/ o ia razna si incearca sa-l omoare pe Presedinte.

E clar ca traim cu paranoia Big Data. E clar ca Big Data e exact ca dinamita: creata sa ajute, folosita de unii ca sa distruga.

Maine in Bucuresti la Grand Hotel Continental, EuroCloud organizeaza o conferinta pe tema Big Data in business. Nu se vor discuta subiecte paranoia ca si cele de mai sus, dar e interesant de vazut ce au de spus posesorii de big data in Romania. Ar fi fost interesant sa fie si cineva de la guvern, dar sa vedem.

Va mai puteti inscrie si astazi aici.

[imagine de pe siteul conferintei]