— On Comms Design. From London

De ce e ciudat sa-ti anunti “relationship status” pe FB

Stau si ma gandesc la chestia asta de cand a aparut FB si de cand schimbarile de “relationship status” succesive faceau deliciul celor cu apetenta pentru practical jokes. Nu intelegeam atunci si nu inteleg nici acum de ce e nevoie sa pui un relationship status, insa am evoluat de la nevoia de a ma gandi la cum imi marchez “relationship status” pe FB la intelegerea ca nu e nevoie sa te gandesti la asa ceva.

E simplu, FB este UN SITE pe internet. N-are nicio relatie practica sau filosofica cu viata niciunuia dintre noi. Nu e o religie asumata sau o constrangere institutionala impusa de apartenenta la un stat.

Constitutia ma obliga sa stabilesc in ce fel de relatie sunt cu partenerul meu? Nu. Dar daca vreau sa reglementez anumite aspecte legate de coabitarea cu acesta, aspecte care influenteaza cat impozit platesc, ce inlesniri am – chestiuni legate intrinsec de existenta unui stat, tb sa am in vedere niste chestiuni legate de coabitare.

Religia ma obliga sa imi asum o legatura cu un alt om? Depinde de religie, in general da, si ptr cei credinciosi este un legamant asumat si care, macar prin vechime si prin greutatea traditiei din spate, trebuie sa aiba ceva insemnatate.

Dar Facebook? Serios, Facebook? Un site aparut in urma cu cativa ani, condus de un tanar antreprenor cu serioase probleme de natura etica si filosofica (da, eu cred ca Zuckerberg interpreteaza cel putin dubios si ideea de copyright si cea de privacy), ce legatura poate sa aiba acest site cu viata mea? De ce sa simt presiunea nevoii de a-mi analiza si afisa relationship status? Inteleg constringerile antropologice din spate: suntem animale sociale, ne e urat singuri, relationship status e un indicator – ca esti cu cineva, ca esti in cautarea cuiva, ca suferi dupa cineva. Ma gandesc insa ca, si aici subliniez ca poate tine si de epoca post-30 in care ma gasesc, un relationship status e un mod cel putin trivial de a-ti asuma o legatura cu o alta persoana.

Simbolistica e peste tot in jurul nostru. De-aia purtam verighete, ne facem bratari ale prieteniei, ne dam cadouri, scriem in jurnale, ne postam melodii pe bloguri, ne scriem poezii, ne taiem suvite de par si ne tatuam nume pe antebrat. E prea devreme, cred, ca in panoplia de gesturi simbolice sa includem si “schimbarea statusului pe Facebook”. Un barbat frumos si talentat zicea ca singuratatea e starea naturala a omului si sa gasesti pe cineva cu care sa poti construi ceva e magie. Mi se pare trist ca dintre toate gesturile care ne sunt la indemana ca sa sarbatoresti magia unei intalniri cu The One, am inceput sa folosim si “relationship status” pe Facebook.