— On Comms Design. From London

Decision Fatigue [explicata mai jos]

Acum ceva vreme scriam un articol despre “simbolistica” orelor la care te intalnesti cu clientii (si a locurilor) insa in special orele erau hotaratoare. In principiu spuneam ca anumite ore, sau perioade orare din saptamana, sunt “cimitire decizionale” in relatia ta cu clientul ptr ca acesta nu este pregatit sa lucreze sau sa iti dea un raspuns.

Am gasit recent un articol ABSOLUT SENZATIONAL pe subiectul “decision making” care discuta un fenomen denumit “decision fatigue” – oboseala decizionala. Termenul deriva cumva din scrierile lui Freud care credea ca procesele mentale importante sunt mereu asociate cu un transfer de energie  (ego depletion) si pe masura ce se transfera mai multa energie anumite procese devin mai complicate. Asa, spune articolul, se explica de ce un efort de vointa – cum ar fi sa nu te certi cu cineva desi vrei foarte tare, sa nu te enervezi in fata ghiseului cu functionarul idiot, duce la o incetinire a puterii de decizie in chestiuni ulterioare. Daca va ganditi simplu, principiul functioneaza si mai clar la chestiuni mici: e mai greu sa nu mananci o bucata de ciocolata seara dupa ce ai venit obosit de la birou unde ai luat decizii si interactionat emotional cu diversi factori. Dimineata e mai usor sa rezisti. Cand ai receptionat un “boost” de energie deciziile vin mai usor. Numim asta “cap limpede” insa ganditi-va de cate ori “capul liber” este, de fapt, legat de mici succese emotionale – ai primit un sms de la cineva, te-a sunat un prieten!

Dar nu despre asta voiam sa vorbesc. Ce spune articolul e chiar mai simplu: deciziile se iau tot mai greu pe masura ce ai fost nevoit sa iei mai multe decizii inainte. Daca iti petreci ziua luand decizii, catre seara vei fi mai inclinat sa nu mai iei decizii sau sa le iei mai greu si cu o incarcatura mai mare de frustrare.

Si atunci ma intorc la simbolistica orelor de intalnire si reiau: intalnirile de dupa masa, de la finalul saptamanii sunt intalniri de status, nu de decizie 🙂

Cititi tot articolul aici. E fff interesant.