— On Comms Design. From London

Femeile pe internet

Astazi am vorbit cu mare drag la Women on Web, o conferinta organizata de Evensys si sustinuta de Activia, alaturi de Cristina Bazavan, Marius Nedelcu si Oana Dobre. Conferinta s-a dorit, cred, un fel de outlet pentru discutii mai focusate pe contributia si performanta femeilor online.

Prezentarea mea a fost o incercare de raspuns la intrebarea lui Chinezu’ de aici “de ce nu sunt femeile mai relevante in online desi sunt mult mai active decat barbatii?”. Desi as fi vrut sa tin o prelegere despre ce inseamna relevanta in online si cum ea este masurata mai degraba subiectiv printr-un fel de networking whuffie decat prin reach, adica trafic – motiv pentru care eu nu sunt, pe buna dreptate dar spre mirarea unora, in topul femeilor cu influenta in online, pentru ca acest blog pur si simplu nu are suficient trafic incat sa conteze, m-am razgandit in ultimul moment.

Am decis, in mod mai putin caracteristic mie, sa fac o prezentare usor emotionala si mai personala decat am facut-o vreodata, desi, asa cum am spus si acolo, in general imi tin persona de net foarte foarte separata de cea din viata reala. Mi s-a parut oarecum fair fata de o sala plina de femei sa nu incerc sa tin prelegeri aseptice si sententioase cum o fac de obicei. Si de aceea, am enumerat 4 motive pentru care EU nu tin si nu pot sa fiu mai relevanta in online decat sunt.

1. Vederea periferica cu care ne-a inzestrat evolutia pe noi femeile, nu imi permite sa ma focusez pe un singur obiectiv si sa il urmaresc cu diligenta. Sunt zapacita, ma sparg in diverse directii, fac multitasking. Toate acestea fac ca eu sa fiu prezenta mai peste tot insa niciunde cu suficienta importanta.

2. Cred ca diferenta dintre femei si barbati tine si de paradigma subiectelor pe care le abordam. Barbatilor le place sa vorbeasca despre lucruri importante, despre fuziuni, lansari, viziune. Femeile vorbesc despre copii, emotii, ganduri, placeri. Nu s-a acordat niciodata un Nobel pentru asa ceva. Si nu stiu vreun angel investor care sa dea milioane pentru asta.

3. Linsajul din comentarii. Personal nu ii pot face fata. Am si eu detractorii mei, desi, repet, nu sunt un om cu greutate in online. Mi-e frica de ei, ii evit, i-am blocat acolo unde am putut. Mi-e frica pentru ca ma dezechilibreaza, ma timoreaza si ma obliga sa intru intr-o cochilie. Nu vreau sa ii starnesc fiind mai prezenta decat este necesar.

4. Frumusetea si imaginea de sine sunt distorsionate in online. Imaginile pe care altii le posteaza si unde te regasesti pot sa fie sau nu pe placul tau. Ca si la 3, prefer sa nu ma expun.

Mi-a placut mult la conferinta cum a vorbit Oana Dobre mai ales pentru ca mi s-a parut ca demersul ei a fost unul exact invers decat al meu. De la un om inchis fara blog, a trecut la unul semi deschis si precaut cu blog – unde isi modera comentariile, la unul aproape 100% liber pe Facebook unde lasa deschise orice interventii pe wallul sau.  Cumva mi se pare ca la mine evolutia a fost invers: de la un om care spuneam orice, am ajuns un om care isi controleaza strict prezenta online. Mi-a mai placut sinceritatea cu care a recunoscut ca uneori se teme ca profesia ei – jurnalist – va disparea in marea de bloggeri sau simpli comentatori online.

Prezentarile au fost transmise live si cred ca in curand le puteti gasi pe refresh.ro si in inregistrare.