— On Comms Design. From London

Mojo – de ce e bine sa nu-l pierzi

N-am un cuvant echivalent in romaneste. Urban dictionary defineste mojo asa: “1. Self-confidence, self-assuredness as in basis for belief in ones self in a situation esp. in context of contest or display of skill such as sexual advances or going into battle. 2. Good luck fetish / charm to bolster confidence.3. ability to bounce back from a debilitating trauma and negative attitude”.

Ce stiu sigur este ca daca ai mojo e de bine si daca nu ai mojo este neplacut rau de tot. Cel mai neplacut insa este cand ai mojo si ti-l pierzi datorita unui eveniment neasteptat care iti contrazice convingerile personale despre tine.

Iaca un exemplu: am o prietena din copilarie absolut senzationala; fata frumoasa, desteapta, cu tupeu, cu suficiente cunostinte despre masini si cocktailuri ca sa bage sub masa orice barbat, scolita, din familie buna. Fata asta a trecut prin viata o printesa, iubita de multi barbati si mereu in cautarea unuia care sa o merite. La un moment-dat l-a si gasit, s-a mutat cu el si au trait fericit pana la adanci batraneti adica cam 4 ani. Dupa care baiatul asta, fara niciun motiv aparent, s-a plictisit de fata asta faina si s-a hotarat sa ii spuna sa isi ia talapsita pentru ca intre ei nu mai merge. Si fata asta atat de plina de vibratie pana acum s-a transformat intr-o fiinta timida, timorata si nesigura, fara convingerea opiniilor sale, dubios de suspectibila la a fi “abuzata” mental de tot felul de indivizi neplacuti. Fata si-a pierdut mojoul. Incapabila sa inteleaga de ce un om ca ea a fost tratat asa de un barbat care parea sa ii fie egal, s-a inmuiat complet si acum graviteaza in jurul unui borcan de regrete si intrebari.

Va mai dau un exemplu: un politician scolit pe afara, vine in Romania si este atras in partidul de guvernamant ptr ca avea toate coordonatele unui castigator: o familie frumoasa, experienta unei lumi politice ideale, scoala, prieteni puternici in afara. In partid insa da peste “vechea garda” – oameni carora discutiile de bun simt si argumentele prezentate cu diplomatie nu le fac placere, oameni care ies pe postul de TV ca sa injurieze si sa arunce cu noroi. Si de cateva ori intra si el in vizorul noroiului si primeste cateva palme destul de publice peste obraz. Cativa ani mai tarziu omul devine un orator ezitant, un om fara opinie si voce, incapabil sa mai spuna ceva care sa rezoneze cu alegatorii, se zbate intr-o zona a penibilului asteptand sa fie salvat. Omul si-a pierdut mojoul.

Si va mai dau un exemplu: o mare companie de device-uri mobile, numarul 1 in lume, cu o capitalizare de vis si un viitor exceptional. Intuieste ca viitorul in domeniu vine din touchscreen smartphones si testeaza o varianta. Varianta este, ca orice beta, mai butucanoasa, mai inceata si, din nefericire, echipata cu un OS care nu o ajuta. Varianta se dovedeste in scurt timp un esec la consumatori iar compania incepe sa scoata pe banda rulanta versiuni tot mai proaste, insista sa faca parteneriate cu furnizori tot mai prost alesi, refuza sa inteleaga ca solutia este “staring them in the face” si se afunda tot mai adanc in mlastina desuetului. Memoria primului beta esuat ii apasa atat de tare actiunile ulterioare incat compania intra in completa degringolada. Compania si-a pierdut mojo-ul.

Pierderea asta de mojo afecteaza pe oricine, oameni obisnuiti, leaderi, scriitori etc. Insa un lucru e bine de stiut despre pierderea mojoului: nu reflecta actiunile altora ci numai pe ale noastre. NU e vina baiatului confuz, a colegilor de partid grobieni si a consumatorilor care nu vor sa dea o sansa, ca noi ne pierdem mojoul. Inabilitatea unui om sa se comita la alt om, proasta educatie politica si personala a unui grup, lipsa de intelegere intr-o relatie comerciala nu reflecta potentialul celor urmariti de aceste esecuri. Ele sunt doar indicatori ai unei stari de fapt care ii priveste pe baiatul ala, pe colegii de partid si piata de mobile. Ptr cel afectat inseamna un singur lucru: nevoia de a te analiza si a lua o decizie si a merge mai departe.

E traumatizant sa iti pierzi mojoul ptr ca te transformi intr-o umbra a persoanei care erai. Si cel mai important lucru in momentul in care ti-ai dat seama ca esti in situatia asta este sa te zbati ca un apucat sa-ti recastigi entuziasmul. Fara el, nu ai nicio sansa.