— On Comms Design. From London

Physical Internet

Acum ceva vreme ma gandeam la ideea de Internet of Things si scrisesem ceva despre asta aici. The Internet of Things era un concept nascut din fuzionarea tehnologiilor online cu obiectele pe care le folosim zi de zi. Un termostat care foloseste informatia stransa din casa pentru a furniza grafice online cu performanta termica a locuintei, sau invers care trage de pe Internet date despre temperatura din urmatoarele 5 zile ptr a se autoregla, face parte din conceptul Internet of Things.

Recent m-am lovit insa de ideea de physical internet. Eu ma gandisem la asta citind despre doua experimente:

1. BBH Labs a facut un proiect in care oamenii considerati dependenti de social media (social media addicts) au fost invitati la o petrecere de reabilitare (rehab) in care au fost obligati sa interactioneze fara a folosi “carjele” emotionale sau verbale oferite de accesul la mediul digital. Li s-au luat telefoanele, li s-au dat stickere cu Like sau Share sau Poke si au fost lasati “asa cum i-a facut Dumnezeu” 🙂 adica fara butoanele providentiale care sa ii ajute la comunicare.

2. La Science Museum oamenii de la Chrome au setat Web Lab – care are un site absolut magic aici – un loc in care oamenii pot folosi internetul ptr a genera lucruri in viata reala, de exemplu ptr a face muzica impreuna, ptr a se “teleporta” in diverse locatii [care sunt live streamed pe site si in muzeu] si a face fotografii pe care apoi sa le tipareasca, etc.

Mi-am mai adus aminte  si de alte exemple mici: de proiectul Avon in care blogerii au primit cate un like mare de plastic pe post de pandantiv si de Redescopera Romania unde, noi toti participantii, am primit stampile cu Like pe care le puteam aplica oriunde ne doream. Ma rog, si nu in ultimul rand ramane actual skitul lui Dave Chapelle despre cum ar fi Internetul daca ar fi real [nu stiu de ce nu dau de o versiune mai buna dar puteti vedea skitul aici]

Cautand pe Internet, am inteles ca Physical Internet inseamna doua lucruri:

– fie o duplicarea a principiilor de seamless communication de pe Internet in logistica si transporturi 🙂 – dupa cum vedeti aici 

– fie o alta semnificatie a Internet of Things dupa cum vedeti aici

Eu ma gandesc insa ca exista si o alta dimensiune, una legata de toate incercarile de mai sus de a conecta cumva viata online cu ceva tangibil si offline. Probabil butoane imense de like la intrarea in locatii sau optiunea de a avea cu tine un pin (ca pinurile de pe hartile Google) pe care sa il pui in fata unui bar cand esti acolo, sunt cele mai bune doua exemple de cum Internetul se poate “corporaliza”. Asa cum conventiile WOW incearca sa faca mai palpabile aventurile din joc sau YouTube MeetUps incearca sa reuneasca oameni care se cunosc numai prin intermediul postarilor de pe site dar mai organic legat de simbolistica webului sau de resorturile sale.

Aruncati un ochi pe Web Lab-ul de la Chrome. O sa vedeti ca e o combinatie ciudata de online offline si ma gandesc ca experienta in muzeu e probabil si mai aproape de ideea de physical internet asa cum o inteleg eu.

Eu am facut niste fotografii intr-o cofetarie americana – fotografii cu ce se intampla acum acum, si mi-am facut o fotografii pe care un robotel o sa o schiteze in nisip chiar acolo la muzeu. Cumva, internetul pare mai real asa.