— On Comms Design. From London

Ce am vazut la Power of Storytelling #2

Cristi Lupsa se incapataneaza sa aduca oameni care fac jurnalism bun pe la reviste care tolereaza jurnalismul bun intr-o tara in care presa cica moare, jurnalistii fie renunta fie se dau cu dracul si in general informatia de incredere a deveni un lux iar isteria ceva normal.

N-am fost la ambele zile de POS2 dar a fost suficient sa ii ascult in prima zi pe Jacqui Banaszynski, Chris Jones si Mike Sager ca sa inteleg de ce oamenii astia ar parea niste anomalii la noi.

1. Pentru ca scriu mult. Iubesc detaliile. Adora povestea. Cauta interesantul in orice. Cele mai interesante povesti ale lor nu au fost despre subiecte breaking news. Un cuplu gay traind la o ferma si moartea unuia dintre cei doi, intoarcerea in tara a sicriului unui soldat ucis peste hotare. Nimic exceptional si totusi povesti care contin un context MULT mai mare decat simpla istorie.

2. Pentru ca nu pornesc niciodata cu o idee preconceputa. Sager n-a explicat la nesfarsit ca niste neonazisti americani erau extrem de simpatici desi probabil produceau bombe in pivnita (asta e de la mine, omul n-a zis chiar de bombe). La noi pornesti setat sa demonstrezi ca ala din articol e un bou. Ca a furat. Ca internetul omoara presa (da, inca nu mi-a trecut supararea dupa absurdul articol din Adevarul!)

3. Pentru ca fac fact-ckeching si cand facts nu este egal cu figures. Pentru oamenii astia e important sa stie exact daca omul avea sau nu o poza cu Obama pe frigider. EVIDENT ca se verifica cifre daca sunt. Dar “facts are not just the figures”. Totul este FACT. Totul trebuie verificat, nu poti sa risti sa minti oamenii care te citesc.

4. Pentru ca vor ca treaba pe care o fac sa conteze si isi pun intrebari despre asta. Pentru ca nu au mereu certitudini si nu vad lumea in alb si negru, in inamici si prieteni.

5. Pentru ca nu se jeneaza ca uneori nu au bani si nu sunt in stare sa isi calce pe principii pentru asta. Scrisul de meniuri de care vorbeste Sager probabil nu se mai intampla la nivelul celor trei pe care i-am ascultat eu. Dar au facut-o candva. Si all is fair in love and journalism – adica mai faci si joburi de trei lei. Dar nu te inregimentezi la mogul si nu renunti la etica breslei.

6. Pentru ca inteleg valoarea unei povesti bine spuse.

7. Pentru ca nu se tem de internet.

A fost bine. Vreau si eu mai multe articole scrise de oameni asa ca la noi le gasesc tot mai greu.