— On Comms Design. From London

Pe ce ne bazam cand anuntam o candidatura?

Nu va speriati, nu e o postare cu tenta politica. Ma intreb doar, usor consternata apropos de posibilitatea unei candidaturi a dnei Udrea la prezidentiale, daca la noi in tara se ia vreo decizie pe baza de research. Evident, dilema mea e poate explicabila prin faptul ca majoritatea informatiilor pe care le am despre cum se contruiesc campaniile prezidentiale deriva din filme si seriale americane sau britanice unde, pe langa o gramada de intrigi si mizerii, la socoteala intra niste “heavy research and polling”. Cu alte cuvinte, n-am vazut inca film in care candidatura la alegerile prezidentiale sa fie bazata pe complet altceva decat convingerea demonstrata cu date ca omul ala are sanse sa obtina suficiente voturi (subliniez ca in House of Cards omul NU e ales, ci ajunge presedinte printr-o “tehnicalitate”, pentru ca si el e constient ca in mod democratic nu o sa-l aleaga nimeni)

In cazul dnei Udrea insa, oricum m-as uita, nu cred ca exista cifre care sa-i justifice candidatura. In primul rand e femeie. Si rog feministele romance sa se abtina sau, constructiv, sa se puna serios pe treaba pentru ca, in orice conditii si inca multi ani de acu incolo, nu cred ca Romania este o tara pregatita sa aleaga cinstit o femeie. Nu suntem o natiune cu o istorie matriarhala puternica cum sunt unele state africane unde exista femei presedinte. Nu avem o istorie de femei puternice in politica cum se intampla in Baltice sau SUA. Nu suntem cu mentalitatea suficient de “acolo”, lucru vizibil in primul si primul rand in modul in care deciziile de cumparare se iau in familia standard romaneasca. In plus, oricat de “sexy” ar fi dna Udrea pentru populatia masculina mai putin sofisticata a tarii, nu vad totusi barbatii votand cu organul de jos pentru ca e, pur si simplu, umilitor ptr masculul roman sa aleaga o femeie.

Mi-e greu sa cred ca exista un sondaj de opinie facut pe bune la noi in tara din care a reiesit ca dna Udrea ar avea vreo sansa, repet, daca e o campanie cinstita. Daca e sa ne luam dupa anumite televiziuni din tara, mai mult de jumatate din populatia votanta nu iubeste pe “pupila” Presedintelui actual tocmai din cauza filiatiei dintre dansa si acesta. “Tinerimea”, mai putin aservita acestor televiziuni, a votat cu perseverenta cu “outsiderii” si o sa se orienteze catre Monica Macovei. Da, tot o femeie. Care da, sa fim seriosi, are si mai putine sanse decat dna Udrea, dar nu pentru ca e femeie, ci pentru ca n-are in spate o masinarie de galeti cu zahar si faina si autobuze si morti votanti.

Dar intrebarea initiala ramane aproape morometiana: pe ce se bazeaza posibila candidatura a dnei Udrea in Romania? Imi vine greu sa cred ca pe date. Si atunci ma intreb ce sanse are tara asta unde un proces esential ca stabilirea unui candidat viabil e facut nu intr-un mod informat ci pe alte considerente (probabil toate extrem de gresite). Ce respect pentru strategie si cercetare putem avea cand ele nu sunt luate in considerare in decizii mari?

________________________________________

PS: Imi pare rau ca spun asta si o sa votez cu Monica Macovei dar cred ca toata echipa dansei e constienta ca e un candidat de sacrificiu care pregateste terenul pentru, posibil, o femeie candidat in cativa ani buni. Din pacate, oricat de nasoala ar fi situatia in tara, inca mentalul colectiv nu e pregatit pentru asa ceva.