— On Comms Design. From London

Social media si Blackberry nu au alimentat revoltele din UK

Acum ceva vreme scriam un articol ptr DoR in care ma lamentam (cum fac eu de obicei) despre faptul ca la noi social media si noile tehnologii par sa fie folosite exclusiv ptr obiective marunte si personale si rareori ele intra macar in “radarul” institutiilor statului ca instrumente serioase de influenta civica.

Revoltele din Marea Britanie fac si ele parte dintr-un lung sir de evenimente in care tehnologii noi ca Twitter, Skype, BB messenger au fost folosite pentru a transmite mesaje intre grupuri de participanti si a organiza rapid si eficient “ofensive”. Daca in tari cu o viziune mai putin “liberala” asupra drepturilor cetatenilor aceste instrumente au fost pur si simplu anihiliate (in Siria, Iran etc, guvernul a “taiat” pur si simplu internetul) in Marea Britanie, guvernul anunta o “ancheta” (inquiry) cu privire la rolul acestor tehnologii in revoltele stradale.

Iaca ce zice domnul Cameron:

“So we are working with the Police, the intelligence services and industry to look at whether it would be right to stop people communicating via these websites and services when we know they are plotting violence, disorder and criminality.”

Ca sa nu ma lungesc cu acest post am un singur cuvant la adresa acestor initiative: BULLSHIT.

Cum poate justifica un guvern genul asta de ancheta? Cum poate justifica acelasi guvern intentia de a identifica pe participanti pe baza numerelor de telefon de la Blackberries? Si ce treaba are faptul ca am internet pe telefon sau pot sa imi anunt mai repede un prieten de ceva cu incendierea de magazine si spartul de geamuri? Practic ce spun autoritatile prin ideea asta absurda este ca daca revoltele se petreceau acum 300 de ani cand oamenii comunicau prin episole trimise cu calareti, probabil ca nu ar fi fost la fel de grave. In loc sa “jump on the bandwagon” si sa invete cum sa foloseasca aceleasi tehnologii ptr a contracara asa ceva, prefera sa le cenzureze indirect, cu amenintari de anchete si alte prostii.

Mi se pare strigator la cer ca anatemizam niste tehnologii disponibile tuturor pentru evenimente pe care nu tehnologiile le-au generat. La cateva zile dupa ce revoltele din Londra s-au mai linistit, aceleasi tehnologii au adunat mii de oameni in strada intr-un efort civic de a face curatenie si a reconstrui acolo unde daunele erau cele mai mari. VEDETI AICI

Revin la treaba cu dinamita si sarmanul Nobel –> omul a vrut sa facem mai usor tunele prin munti ca sa circulam mai repede si sa miscam mai repede marfuri. Nu e neaparat problema lui ca altcineva s-a gandit sa puna dinamita in arme.

Imagine de aici

LATER EDIT: ca un ha-ha la adresa lui Cameron, presa din China da un mare thumbs up discursului sau declarand ca acesta marcheaza o noua etapa in relatia dintre Occident si Orient…..