— On Comms Design. From London

Social Video, asta e viitorul dar cum se face

Instagram a lansat uploadul de video. S-a discutat despre asta cam 20 de minute dupa care s-au tras niste concluzii. Cum se intampla de obicei, o parte din oameni cred ca e de bine si o sa mearga si o parte cred ca nu e de bine ptr Instagram si nu o sa mearga. Motivele ptr care o sa mearga sunt evidente: Youtube e imens, Vine a facut treaba buna si mai exista ceva despre care noi, romanii, nici nu discutam care a rupt prin tarile mai paranoice dupa cum vedeti in slideul de la Mary Meeker de mai jos (gasiti tot deckul cu trenduri de internet pentru 2013 aici)

Cei care cred ca nu o sa mearga se bazeaza mai ales pe faptul ca Vine nu pare sa prinda chiar asa de tare la noi, la dificultatea crescuta inerenta productiei de video si la faptul ca ei nu prea au folosit pana cum nici Youtube ca sa sharuiasca video. Nimeni nu mentioneaza, sau nu am auzit eu, chestiuni de genul storage sau monitorizare sau monetizare lucruri care ar putea sa dea peste cap niste servicii de social video daca nu sunt cumparate devreme cum s-a intamplat cu Vine. Youtube a inceput sa fie un serviciu vandabil (cu metrice si sistem de monetizare modern) la cativa ani dupa achizitia de catre Google. Adevarat, pana acum nu am avut cazuri de platforme din astea cu perioade de black-out mare deci se pare ca storage e cea mai mica dintre probleme.

Eu am tendinta sa cred ca o sa mearga si asta nu numai ptr ca tot doamna Meeker sugereaza ca Video este the next big thing,

ci mai ales pentru ca interesul tuturor acestor platforme si al advertiserilor este sa intretina un continut generat de utilizatori care sa fie si bine monetizabil in viitor.

Va propun sa ne gandim la cum vor arata reclamele pe Pinterest, daca pornim de la premisa oarecum previzibila ca nu se va inventa un nou mod nemaivazut de monetizare si vom ajunge la standardele bannere si insertii de brand. O sa avem multe multe fotografii peste sau printre care o sa avem bannere. In functie de cat de intruzivi aleg sa fie, acestea vor fi sau nu suparatoare.

Alta este insa problema cu video. In video, sau langa video experienta cu reclama e in primul rand deja internalizata. Ne-am obisnuit sa vedem overlayere sau pre-rolls. Optiunile de afisare sunt mult mai multe. Exista software de targetare si de masurare. Video ads functioneaza si pe principii duale de CTR si VTR, asigurand si reach si performanta.

Nu in ultimul rand, UCG in formatul video este esential cum ne zice si acest research de la CISCO explicat mai simplu aici. Probabil mult mai puternic si mai capabil de a influenta decat simple meme-uri foto.

Dar, si aici intervine marele dar, UGC in format video pare sa nu fie atat de simplu de obtinut mai ales cand vine vorba de social video, acolo unde speranta este ca acest continut produs este nu numai produs DAR SI sharuit ca sa devina “earned media”. Din toate discutiile mele cu branduri aici, nici unul nu s-a aratat optimist in legatura cu social video user generated content. NU stiu daca are legatura cu piata din Romania dar se pare ca acest algoritm inca nu este clar la noi.

Avand in vedere cele de mai sus inca, cred ca ar fi o idee buna sa ne apucam sa il intelegem ptr ca se pare ca ne ia video cu galeata, vorba cantecelului…