— On Comms Design. From London

Tentatia argumentului gramatical

Acum ceva vreme am scris un articol si am facut o greseala de gramatica destul de neplacuta in titlu. Am convingerea ca nu a fost prima data si nici ultima data cand o dau in bara :). Nu intru in discutii despre cat de controversata sau nu este greseala aia, important este ca am facut, am remediat dupa ce am vorbit cu mama si am verificat aici si am pus si un update la postare cu modificarile facute.

________________

Astazi postasem ceva pe FB despre ce se intampla in viata politica si s-a generat un thread de comentarii intre care unele de la un anumit domn pareau mai degraba de tipul “postac dubios”. Cea mai dubioasa parte era ca omul scria cu oarece greseli de gramatica, nu musai elementare, dar suparatoare ptr cineva care oricum nu-l prea placea to begin with.

Sunt doua situatii. Doua situatii in care iti vine sa faci acelasi lucru: sa ii dai una peste bot omului care a scris ceva gresit nu pentru ca are un argument gresit sau diferit de al tau ci pentru ca e “un prost agramat”. Pe mine cativa cititori ai articolului in chestiune m-au cam facut cu ou si cu otet (ca sa nu zic albie de porci, ca sunt o lady :)) pentru ca am scris gresit. Mie, la randul meu, mi-a venit sa-l anulez pe omul cu postarile dubioase legandu-ma de faptul ca nu stia unde sa puna o virgula. N-a mai contat ca articolul meu avea o idee buna. Iar in cazul FB discutia de fond, de politica putea foarte bine sa nu mai existe odata ce am identificat virgula nelalocul ei.

Dar nu stiu daca e musai bine sa cadem in tentatia argumentului gramatical tot timpul. Okay, cineva a identificat o greseala si a semnalat-o. Ce inseamna asta? Ca omul cu greseala e un prost care n-are nicio idee buna? Ca nu merita ascultat? Ca locul unde scrie nu are standarde? [de subliniat ca nu vorbesc aici de situatii extreme in care greselile sunt repetitive si masive]. De fapt, ce se petrece in multe dintre situatiile cu “argumentul gramatical” este ca unul dintre cei implicati in discutie vrea sa castige discutia. Cu orice pret. Nu conteaza daca argumentul nu are legatura cu discutia. Important este sa se vada cine e cel mai tare acolo.

Stiu ca e esential si important sa scriem corect. Dovedeste “scolire”, bun simt, common courtesy, standarde etc. E musai. Dar eu aici vorbesc despre altceva. Despre nevoia de a concluziona si a duce un dialog catre o solutie, un punct de vedere viabil si nu despre a castiga o cafteala intelectuala facandu-l pe ala prost cu cea mai basic dintre arme.